Bezoekje van ‘Indebuurt’

Bezoekje van ‘Indebuurt’

Evie Langeveld van Indebuurt bezoekt in oktober 2022 een repetitie van het orkest en interviewt Onze dirigent Madeleine. Ze maakt ook een paar mooie foto’s van Madeleine aan het werk met het orkest.

Madeleine is dirigent van het Edes Orkest: ‘Door het orkest ontstaan vriendschappen’

Ede kent haar eigen harmonieorkest. Het Edes Orkest is een plek waar Edenaren niet alleen samen muziek maken, maar waar ook persoonlijke ontmoeting centraal staat. Het orkest wordt al zeven jaar door dirigent Madeleine Boertje gedirigeerd. Madeleine vindt het mooi om te zien dat de leden van het Edes Orkest zich met elkaar verbonden voelen. “Het is een betrokken groep, we leven echt met elkaar mee. De muziek werkt hierin verbindend.” 

Harmonieorkest

Het Edes Orkest is een harmonieorkest. Dat betekent dat het een orkest is met alleen blazers. Denk hierbij aan houten blaasinstrumenten als klarinetten, saxofoons en fluiten, maar ook koperen blaasinstrumenten als trompetten, trombones of de bastuba. Om in het orkest mee te spelen zal je op een bepaald niveau mee moeten kunnen spelen. “We spelen op een derde divisie. Dat is een niveau wat je een beetje kan vergelijken met vijf jaar les op een muziekschool. Ook als je een muziekdiploma B hebt gehaald kan je in ons orkest vaak wel met het niveau meekomen. Om je bij het orkest aan te sluiten hoef je niet één op één auditie te doen. Je kan gewoon op een van onze oefenavonden langskomen en meespelen. Ik merk dan al gauw of iemand mee kan komen of dat het wat moeizamer gaat.”

Klassieke stukken

Bij een harmonieorkest kan je denken aan de harmonie die op straat loopt en marsmuziek speelt. Madeleine legt uit dat het Edes Orkest een zittend orkest is en dat het orkest ander soort muziekstukken speelt. “We spelen bewerkingen van symfonische concerten. Omdat voor symfonische concerten de muziek voor strijkinstrumenten is geschreven, wordt de muziek voor blazers bewerkt. Ons repertoire is voornamelijk klassiek. Dit omdat we als harmonieorkest vernieuwend en anders willen zijn dan de harmonieorkesten die je vroeger veel zag.”

Muziek verbindt mensen

Elke donderdagavond oefent het Edes Orkest in Cultura. Niet alleen komen ze hier samen om met elkaar te oefenen en muziek te maken, ook staat persoonlijke ontmoeting op de oefenavonden centraal. Op deze avonden is er ook altijd een pauze. In de pauze zie je de muzikanten met elkaar kletsen. “Ik merk dat mensen dat als erg fijn ervaren. We zijn betrokken bij elkaar en leven met elkaar mee. Je bouwt een band op met elkaar als je samen muziek maakt. Dat is ook iets wat je ziet bij koren of theatergroepen.”

De orkestleden zien en spreken elkaar op de donderdagavond, maar ook door de weeks zoeken de leden elkaar op, vertelt Madeleine. “Ik hoor regelmatig dat leden door de weeks samen nog hebben gestudeerd. Het is mooi om te zien dat mensen door het orkest vriendschappen met elkaar opbouwen.” 

Webmaster

Reacties zijn gesloten.