Het Edes Orkest begeleidt en speelt in Cultura Primeur: “UITBREKEN” van componist Niek de Vente

Het Edes Orkest begeleidt en speelt in Cultura Primeur: “UITBREKEN” van componist Niek de Vente

TalentEDe en Het Edes Orkest speelden zaterdagavond 20 juni voor een vol Atrium in Cultura. Dit optreden vormde het slot van ”Cultura Live”, een festivaldag waarbij op vijf podia non-stop optredens plaats vonden van muziek, dans en theater.
Het was een optreden vol hoogtepunten. Mark Kevelam zong vol passie “Skyfall” van Adéle en de “Bohemian Rhapsody” van Freddy Mercury, De “Habanera” van Bizet werd uitstekend vertolkt door Marlou Kruizinga op hobo, Geert van ’t Land speelde vol overgave “Tricky Trombone” en Martin Springer speelde meeslepend en heel mooi van toon de “Rhapsody voor altsaxofoon en orkest” van Fritz Neuböck. Zij hebben allemaal les in Cultura en werden begeleid door Het Edes Orkest.
Leerlingen uit de Talentklas: 6 pianisten, een accordeoniste, drie gitaristen op resp. akoestisch-, elektrische- en basgitaar volbrachten op uitstekende wijze hun muzikale bijdrage aan deze avond.
Het Edes Orkest speelde enkele muziekstukjes “solo als orkest” zoals: de “Sleeping Beauty Wals” van Tschaikowsky, en (als afsluiter) “A Klezmer Karnival”. Het orkest werd voor het hele optreden op percussie energiek bijgestaan door een slagwerksectie van Cultura bestaande uit:  Dyoerdt Alkema, Naut de Bruin, Wouter Datema, allen slagwerkleerlingen en hun docent Evert Gombert.
Een ander hoogtepunt deze avond was het stuk “Uitbreken” van componist Niek de Vente. Speciaal voor deze gelegenheid heeft deze componist een stuk geschreven dat volledig bezet werd door alle deelnemers aan deze muzikale gebeurtenis en inhoudelijk het willen uitbreken van de jeugd op hun instrumenten vertolkte die dan vervolgens door het orkest weer in het gareel gehouden werd.  Leerlingen van Cultura en muzikanten van Het Edes Orkest wisten dit stuk op verdienstelijke wijze ten gehore te brengen.

Veel lof voor Niek de Vente, de componist die een stuk voor zo’n haast onmogelijke bezetting wist te schrijven, voor Corien van den Berg, docent van de Talentklas, die de coördinatie binnen Cultura en naar het orkest toe op professionele wijze vorm gaf en uiteraard voor Madeleine Boertje, de nieuwe dirigente van Het Edes Orkest die op energieke wijze dit project heeft opgepakt en orkest en solisten vakkundig aanvoerde naar een steeds weer verrassend resultaat!

Voor foto’s zie de pagina Media.

Webmaster

Reacties zijn gesloten.