Première en primeur in Cultura

Première en primeur in Cultura

Op zaterdagavond 20 juni vindt in Cultura een heel bijzonder optreden plaats.
Tijdens het festival LIVE is het eerste resultaat te horen van het samenwerkingsproject dat TalentEDe en Het Edes Orkest zijn aangegaan. Tijdens dit concert gaat  “Uitbreken” in première, een speciaal voor deze combinatie door Niek de Vente geschreven compositie. Het Edes Orkest treedt voor het eerst op onder leiding van de nieuwe dirigent, Madeleine Boertje, nog een primeur.

TalentEDe is de muzikale talentklas van kinderen en jongeren in Cultura. Op de woensdagmiddagen verzamelen ze zich om samen te spelen, ervaringen uit te wisselen, aan gehoor-ontwikkeling te werken en hun kennis te verdiepen. Dat gebeurt met professionele begeleiding door Ad Colen en Kitty Meijer onder de supervisie van Corien van den Berg. TalentEDe treedt regelmatig op in Ede. Behalve de voorbereidingen voor dit concert hebben de leerlingen in deze periode ook een project “zelf componeren” onder handen in samenwerking met Kunst&Koffie dat op 8 oktober gepresenteerd wordt. Gastdocent, pianist, componist en theatermaker Thijs Borsten is hiervoor de afgelopen weken met de klas aan het werk geweest.

Het Edes Orkest is een symfonisch blaasorkest. De bezetting bestaat uit hout- en koperblaasinstrumenten, aangevuld met slagwerk. Het is een gemêleerd gezelschap van enthousiaste amateurmusici. Het orkest speelt  arrangementen van klassieke werken, maar ook moderne werken en lichte muziekstukken behoren tot het repertoire.
Het Edes Orkest geeft twee keer per jaar een concert rond een bepaald thema, waarbij regelmatig wordt samengewerkt met een professionele solist of met een ander amateurkunstgezelschap uit de regio (toneel, koor, ballet). Naast de themaconcerten begeleidt Het Edes Orkest de Volkskerstzang in Bennekom.

De titel van het gelegenheidswerk “Uitbreken” zegt iets over de muziek waarin de jonge talenten zich  in groepjes losmaken van het collectief en hun eigen muzikale plan vormen. Ze worden steeds door het orkest tot de orde geroepen en aan het eind vinden de partijen elkaar in een gezamenlijke climax. Dit gelegenheidswerk heeft een bezetting voor blaasorkest, slagwerk, accordeon, gitaar, elektrisch gitaar, basgitaar en maar liefst zes pianisten.

Het programma is divers. Zo klinken onder meer Sleeping Beauty van Tsjaikowski, Skyfall van Adèle, de Habanera van Bizet en de Bohemian Rhapsody van Freddy Mercury.

Het concert begint om 19.30 uur in Cultura. De toegang tijdens het festival LIVE is vrij.

Webmaster

Reacties zijn gesloten.